Sultangazi'nin Mütevazı Sanatçıları "Harikases Kardeşler"

Her ikiside hem sanatçı, hemde esnaflık yapan Harikases kardeşler ile hayata dair kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sultangazi'nin bir yandan sanatçı kimlikleri ile tanınmış olan, bir yandan ise mütevazı bir hayat sürerek, omuz omuza verip işlemecilik yapan, İbrahim ve Mevlüt Harikases kardeşleri ekmek teknelerinde ziyaret ettik. Öncelikle kendilerine misafirperverlikleri ve ilgi alakalarından ötürü teşekkürü bir borç bildiğimizi belirtmek isterim.

İbrahim Harikases kimdir ?.

1981 yılında Adıyaman, Kahta doğumluyum, ilkokul, ortaokul ve liseyi Adıyaman'da bitirdikten sonra İstanbul'a taşındık. Sanatla uğraştığımız ve sanatı sevdiğimiz için, sanatın merkezi İstanbul'dan dünyaya yayıldığı İstanbul'a gelip, hem çalıştık, hem müzik yaptık ve müzikle uğraştık. Geride kalmadık derneklerde çeşitli vakıflarda, stk'larda, federasyonlarda sanatçılar komisyon başkanlığını yaptım. Yine İstanbul gibi metropol bir şehirde yıllarca radyo programı yaptım.

Hangi radyolarda program yaptınız ?.

Radyo 34'de yıllarca programcılık yaptım ve yıllarca İbrahim Harikases Show adında Yurdum Tv, Gala Tv, Yaşam Tv gibi kanallarda kendi programlarımı yaptım. Yapımcılığını da kendimiz yaptık. Aynı zamanda yapımcı firmamız var. Müzik, film, prodüksiyon ve sanatçı arkadaşlara albümler de yapıyoruz. Ama sanatçı arkadaşlara elimizden ne geliyorsa yardımcı oluyoruz. Hani onların paralarını alarak değil de bütün imkanlar dahilinde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki teknolojinin gelişmesiyle beraber alım ve satışlar durduğu için şu an çok yapamıyoruz. Ama yapmak isteyen olursa da onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kendi albümlerimizi yapıyoruz. Yine abim ilahi sanatçısı Mevlüt Harikases var. Onun da albümleri var. O da radyo televizyon programcısı. Beraber kardeş çe Sultangazi gibi güzel bir ilçemizde hem insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz, hem insanlara örnek olmaya çalışıyoruz, hem ticaret yapıyoruz çiğköfte, döner, nohutlu pilav. Aynı zamanda kırtasiyemiz de var. Biz her zaman halkla iç içeyiz. Hiç bir zaman egolu olmadan, hiçbir zaman şımarmadan, hiçbir zaman büyüğümüzü, küçüğümüzü unutmadan sanatımızı ahlaklı bir şekilde gençlere örnek olacak şekilde icra ediyoruz. Allah'a çok şükür bugüne kadar hiç kimse bizden yana incinmedi. İmkanlarımız dahilinde biz de toplumun içinden kopma maya çalışıyoruz ve içindeyiz sürekli olarak. Gece saat 2 olsun, 3 olsun, gündüz olsun her zaman dışarı çıkabiliyoruz. Çıktığımız zaman da herkes bizi seviyor. Eve gidene kadar bir sürü insan bizi çağırıyor, çay içmeye davet ediyor, yemek, yemeye davet ediyor. Bize çok ciddi bir şekilde ilgi var, bu da bizi mutlu ediyor. Demek ki insanlara meyve vermişiz.

Peki bu Harikases, soy ismi sizin gerçek soy isminiz midir ?.

Bizim gerçek soy ismimiz aslında Tokmak'tı. Baktık ki Tokmak müzik ile alakasız ve sıkıntılar yaşıyoruz, insanlar bize esprili şekilde gülüyorlardı. Biz de dedik ki bunu değiştirelim. Biz Adıyaman'lı olduğumuz için Adıyaman'ın Nemrut dağı var ve dünyanın 8. harikası oradan aldık. Zaten sesle uğraşıyoruz. Sesi de birleştirdik. Harikases yaptık. Artık kimlikte de Harikases olarak geçiyor. Tabii kimlikleride değiştirdik. Artık hem patentli hemde tescilli.

Kısaca albümlerden bahsedersek kaçtane albümünüz var ?.

5 tane albümüm var. 
Dön özüne dön, kültürümüzü temsil eden çok güzel eserler var. İçinde 15 tane eser var. Harikases müzik etiketiyle piyasada. Eserlerin bazıları bize ait ve başka arkadaşlara ait olanlar da var. Yeter ki yeter güzel olsun. Babam sağolsun, Kalbim seni unutur mu? Bu kendi eserimiz. Her tarzda eserler var. Halk müziği, fantazi, arabesk, özgün hatta Kürtçe müzikler bile var içinde. Harikases müzik etiketiyle piyasaya çıkardık. Çok ciddi bir şekilde rağbet gördü. 
Yine Harikases müzik etiketi ile Mevlüt Harikases "Biz kardeşiz" kendi eseridir. Bu albümle çok güzel mesajlar verdi. Albümleri de klipleri de var. Eserlerini genel olarak kendisi yazıyor ve söylüyor. İşte bu şekilde hem kendimize, hem sanatçı dostlarımıza yardımcı oluyor, yetenekli sesleri keşfetmeye çalışıyoruz. Ahlaklı, düzgün gençleri köprü olacak yetenekli arkadaşları keşfediyoruz. Bizim elimizden ne gelirse her zaman sanatçılarımızın yanındayız, sanatın yanındayız. Bizde hiçbir zaman renk, ırk, il, ilçe, ayrımı olmaz yeter ki iyi insan olsun. Bütün insanlara yardımcı olmaya, köprü olmaya çalışıyoruz. Evrensel bir şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. Müziğimiz ile, ahlakımız ile onları aşılayabiliyorsak ne mutlu bize.

Mevlüt Harikases kimdir ?.

1980 Adıyaman doğumlu olup şu anda İstanbul'da ikamet etmekteyim. 3 çocuk babası hem tasavvuf sanatçısı hem de esnafım. Eskiden sanatçılara organizatörlük, menajerlik işlerine bakardım. İmam hatip mezunu olduğumdan dolayı bizim tamamen hatip, sohbet, muhabbet üzerine. Tabi zamanla İstanbul'da metropol şehir ve bayağı radyo ve televizyonlarda sunum yaptık, programlar yaptık "Biz kardeşiz, Hesap günü gibi. İnsanlara bir şeyler vermek için haktan halka verebildiysek ne mutlu bize. Bütün insanlığa selamlar olsun, saygılar olsun, sevgiler olsun. Siz siz Allah'ı unutmayın" ifadelerini kullandı.

İbrahim ve Mevlüt Harikases kardeşlere bize kapılarını açtıkları için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Kendileri ile tanışmak veya işyerlerini ziyaret etmek isteyen okurlarımız için adres 50. yıl mahallesi C caddesi no: 6 Sultangazi.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2024, 15:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER