Kurban bayramı öncesi piyasada son durum nasıl 

Kurban bayramına 1 ay gibi bir süre kaldı kurbanlıklar alıcıları ile buluşmaya başladı. Peki kurban piyasasında son durum nasıl ?. 

Kurban bayramına yaklaşık 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. Henüz belediyeler tarafından kurban çadırları kurulmamış olsada, özellikle Arnavutköy'ün bazı kesimleri ile Sultangazi çevresinde bulunan kurban ve adak satışlarının yapıldığı alanlar, şimdiden kurban heyecanı taşıyan vatandaşların uğrak noktası olmaya başladı. Son yıllarda yaşanan ekonomik belirsizlik kurban piyasasını oldukça etkiledi ve canlı hayvan fiyatları zirveleri gördü. Peki 2024 yılı Kurban satış fiyatları ne kadar ve beklenen ilgiyi görecek mi ?. Bu sorunun yanıtını almak için uzun yıllardır kurban ve adak satışı yapan sektörün duayenlerinden olan Haluk Dovan'ı işletmeciliğini yaptığı Adak İstanbul firmasında ziyaret ettik. Değerli büyüğüm Haluk Dovan'a öncelikle misafirperverliği nedeniyle teşekkür ediyorum.

Bize işletmenizden bahseder misiniz ?.

Öncelikle Hasan kardeşim hoş geldin işletmemize. Aşağı yukarı 20 yıldan beri Habibler'de adak kurban olarak hizmet veriyoruz. 2 tane adak kurban satış yerimiz var. Birde kasap dükkanımız var. 20 yıldır Habibler'e hizmet ediyoruz yani adak ve kurban satışı olarak.

Vatandaşların kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi gerekiyor ?

Öncelikle kapaklı olması, kurban vasıflarını taşıması şart. Dişini atmış olması gerekiyor. Herhangi bir yerinde topal, kuyruğu, boynuzu, kulağında bir engel olmayacak. Zaten kurban kesen insanlar bunu biliyorlar, alışkınlardır ama yeni kesenlerin  bilenlere sorması gerekiyor. Kurbanları temiz ve güzel bir ortamda kesmeleri her zaman iyidir. Ortak bulamayanlara ise hisse olarak ta veriyoruz. Aile guruplarıda bir hayvan satın alıp 7 hisse yapabiliyorlar. Ekonomisi daha düzgün olanlar yalnız başına hayvan alıp kesebiliyorlar. Büyükbaş, küçükbaş her türlü kurban mevcut elimizde. Ekibimiz komple Afyon'dan geliyor ve karkas olarak dört parça yapıyorlar. Sonra işlem masalarına geliyor. İşlem masalarında kaba sökümü yapılıyor, eti kemiği ayrılıyor. Eti kemiği ayrıldıktan sonra kemikler et hızarlarında son sistem olarak kesiliyor ve 7 hisse yapılıyor. Etleri de herkese eşit şekilde ayrı ayrı tartılıp veriliyor. Evde kimseye bir iş kalmıyor. Herkes sadece poşetini alıp gidiyor buradan. Sadece çayını, kahvesini içiyor. Kurbanlarımızın %80'i Anadolu'dan geliyor. Erzurum, Muş, Kars, Van, Diyarbakır'dan da bazen alıyoruz. Kurban olacak hayvanları Anadolu'dan topluyoruz. Kendi çiftliğimiz var Balıkesir'de bir kısmını orada yetiştiriyoruz. Boğazköy'de bir çiftliğimiz var. Yani daha önceden alıp bu hayvanları hazırlayıp sonra tek tek dişlerini falan kontrol edip kurbana uygun olan hayvanları satışa sunuyoruz.

Küçükbaş hayvanda varmı ?

Küçükbaş hayvanda var. Koyun, Koç, Keçi olmak üzere bunun da aynı şekilde kesimi, parçalaması, hisselemesi, hepsi bize ait. Yani her şeyi bitmiş hali ile veriyoruz. Evde daha bir satırda kimse vurmuyor. Küçükbaş hayvan alırken dikkat edilmesi gereken bir husus var. Ya en düşük altı aylık olacak. Veya annesi görünümlü olması gerekiyor. Boynuzu kırık olmayacak, uzuvlarından hiçbir şey eksik olmayacak şekilde olduğu zaman kurban olur. 20 yıldır aynı yerde  yerimiz hiç değişmedi. Burada hizmet veriyoruz. Bütün Habibler, Sultangazi halkını bekleriz. Hayvan bitecek diye bir şey yok. Yeterli hayvan Türkiye'nin her yerinde mevcut. Elimizde kalmasa bile bir gün içinde tedarik edebiliyoruz. Bu sene canlı kilo  290 - 320 TL  arası değişiyor. Yani 500 kiloluk bir hayvan 150 bin TL gibi maliyeti oluyor. Küçük başlarda 12 bin ile 20 bin TL arası değişiyor.  Bu yılki şampiyonumuz 1200 kilo. Her yıl aynı arkadaşımız Allah kabul etsin böyle büyük hayvan alıyor. Geçen yıl da şampiyonumuz vardı bir tane, onu da yine aynı arkadaş aldı. Bu yılda bu şampiyonu 320 bin TL'ye aynı arkadaşımıza sattık" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2024, 20:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER